Technologielab Augmented & Virtual Reality: Machinebouw & Mechatronicalabs

Ontdek hoe u met augmented en virtual reality (AR en VR) digitale informatie integreert in uw productieproces.

Dit technologielab focust op de implementatie van Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en game engine functionaliteiten, doorheen de waardeketen in de maakindustrie. Voorbeelden zijn het inzetten van AR voor interne communicatie, ondersteuning van operatoren tijdens het productieproces en voor remote support alsook het gebruik van VR om opleidingen gestandaardiseerd, op maat van de medewerker, aan te bieden zonder de productielijn te beïnvloeden.

Hoe pakt het technologielab AR/VR uw vraagstuk aan? 

Hieronder kunt u lezen hoe één van de mogelijke vraagstukken door dit lab wordt aangepakt. 

“Het ontwikkelen van een interactieve Virtual Reality trainingsomgeving waarbij CAD-bronbestanden gebruikt kunnen worden om virtueel te leren assembleren”

Samen met Dana, Picanol, CNH industrial, Barco en Cronos aan de Leie werd game technologie ingeschakeld om een nieuwe vorm van opleiding te onderzoeken. Een combinatie van een gescande werkomgeving, aangeleverde cad modellen en een interactieve game engine maakte het mogelijk om een virtual reality training framework te prototypen. Hierbij kunnen werknemers virtueel leren assembleren aan de hand van een digital twin van de productielijn.

Interview met Machinebouwer Geert Ostyn vice president Technology & Operations Picanol Group

Interessant voor: opleidingen, operator assistance, virtual design, virtual commissioning, ...

Locatie & partners

Locatie: Howest Kortrijk - Digital Arts & Entertainment

 
Kennisinstelling: Howest
Naam: Ellen Vandenbruwaene
Onderzoeksgroep: DAE Research
E-mail: ellen.vandenbruwaene@howest.be
 

Het project “Machinebouw en Mechatronica centrum West-Vlaanderen” werd ingediend i.k.v. de GTI West-Vlaanderen binnen het EFRO Vlaanderen programma. Sirris, KU Leuven, Howest, de POM West-Vlaanderen en TUA West werken samen om het project te realiseren. De totale projectkost bedraagt 4.270.521 euro. Minstens 700.000 euro hiervan wordt met provinciale middelen toegereden. Het project rekent daarnaast op 1,7 miljoen Europese steun van EFRO en Vlaams minister Muyters kende ruim 850.000 euro toe uit het Hermes-fonds.

Ontdek de andere labs

Klik hier