Spectaculair Circulair, meer weten?

Laat u inspireren door de ervaringen van de projectpartners. Leer mee uit de opgebouwde ervaringen met innovatieve investeringen en uit de samenwerking met partners en bedrijven. Deze resultaten maken deel uit van EFRO-projecten ‘Circularity in & with New Materials’ en ‘Ongelimiteerde Recyclage’.

1. Voorbeelden van use case binnen cocreatietrajecten 

Benieuwd welke use cases momenteel worden uitgewerkt binnen enkele cocreatietrajecten? In het webinar van de Circulair Inspiration Day II van 15 oktober 2020,  kunt u drie inspirerende cases herbekijken. 

  • Traject 1 ‘ Het ontwikkelen van alternatieve productiemethodes voor spuitgietmatrijzen’ | min. 13

Heeft u ook nood aan een snellere of duurzamere manier om matrijzen te maken? De klassieke methode waar stalen of aluminium matrijzen geproduceerd worden voor tests of kleine series, is vaak te tijdrovend. Bovendien vraagt ze gespecialiseerde tools waardoor het kostenplaatje snel hoog oploopt. Met Beologic en Stratago  zoeken we  naar alternatieve materialen en productiemethodes om op een snellere manier matrijzen te maken. Hierbij houden we in eerste instantie de focus op kleine serie producten.

  • Traject 2 ‘Bepalen van de toelaatbare spreiding op materiaalparameters bij het verwerken van (gerecycleerde) thermoplastische kunststoffen via spuitgieten of extrusie’ | min. 27

Kunststofgranulaat en zeker recyclaatstromen (granulaten)hebben sterk variërende vloeieigenschappen. Op die manier kan de performantie van het geproduceerde product sterk verschillen, zowel in het product zelf als over een productenreeks heen. In plaats van veel metingen te registreren via een capillaire reometer voor beperkte volumes pakken  we het hier, samen met Vanheede en Paneltim,  anders aan. Door grotere volumes te meten met een geïnstrumenteerde compoundeerlijn, kan veel meer informatie over de spreiding van vloeieigenschappen verkregen worden.

  • Traject 3:  ‘Compacteren van moeilijk doseerbare materialen‘ | min. 44

Compacteren van moeilijk doseerbare materialen: heeft uw bedrijf net zoals Copaco, Deceuninck,  moeilijk doseerbaar productieafval? Ontdek hoe u deze materialen opnieuw kunt inzetten in uw bedrijf.  Vezelvormige of lichte materialen zijn vaak moeilijk te doseren in hun huidige vorm. Brugvorming en ongelijkmatig dosering zijn de belangrijke uitdagingen. Binnen dit traject compacteren we deze moeilijk te doseren materialen tot een pelletvorm die terug

 

2. Leerervaringen van de experten

De voorbije jaren werd met het projectpartnerschap geïnvesteerd in een 15-tal innovatieve investeringen. Tijdens deze webinar van het slotevent ‘Circularity in & with New Materials’ stellen de kennispartners hun leerervaringen voor: 

 

  • Samenstellen, opzuiveren en herverwerken van complexe recyclaten | min. 20

Correcte identificatie van recyclaatmaterialen is belangrijk zodanig dat de homogeniteit en de mogelijke additieven kunnen bepaald worden. Daarnaast is verder verwerken van recyclaatmaterialen noodzakelijk teneinde terug inzetbaar te zijn. Eventuele opzuivering is noodzakelijk of omzetten naar pellets die doseerbaar zijn op klassieke kunststofverwerkingsmachine. Enkel op deze manier kunnen we recyclaten optimaal inzetten en kunnen zij virgin materialen (deels) vervangen

  • Bepalen van de toelaatbare spreiding op materiaalparameters bij het verwerken van (gerecycleerde) thermoplastische kunststoffen via spuitgieten of extrusie | min. 29

Numerieke simulatieresultaten van het verwerkingsproces en voor de mechanische performantie worden grotendeels bepaald door de correcte materiaaldata. Applicaties worden steeds meer veeleisender zodat meer nauwkeurige data nodig is. Inzetten van duurzame materialen (recyclaten of biobased) vraagt ook de nodige precisie. Nieuwe producten bestaan dikwijls uit combinatie van 2 of meerdere materialen die de mechanische performantie bepalen. De volledig geïnstrumenteerde 2K spuitgietmachine biedt een ruim gamma aan extra onderzoeksmogelijkheden om invloed van verwerking op hechting te controleren

  • Oppervlakte modificaties: chemische variatie aan polymeeroppervlakken als functie van de diepte | min. 34

Om een beter begrip te krijgen van het effect van recyclage op polymeren en additieven, is het belangrijk om deze in detail te kunnen karakteriseren. EA en NMR laten toe om op atomaire schaal variaties te meten terwijl GPC hetzelfde doet met betrekking tot variaties in ketenlengte. Daarnaast kunnen belangrijke oppervlakteëffecten eveneens in kaart gebracht worden op zowel atomaire schaal (SEM-EDS en XPS) als visueel (SEM). Dit is vooral belangrijk bij processen waar verlijming, adsorptie, bedrukking e.d. gebruikt worden.

  • Prototypespuitgieten met kunststofrecyclaat  | min. 38

Uitdagingen van industriële toepassingen in prototypes en kleine productiereeksen.

- Matrijzen maken in hr kunstof via 3D printen
- Spuitgieten met boy XS met recyclaat gebruik makende 3D geprinte matrijs.

  • Ontwikkelen van alternatieve matrijzen voor kleine series | min. 48

Een snelle en goedkope manier om matrijzen te maken, maakt spuitgieten toegankelijker voor prototyping en kleine series. Aan de hand van de CNC-router, polyjet 3D printer en nieuwe materialen, exploreerden we verschillende mogelijkheden.

  • Verwerken van fluffy recyclaten | min. 52

Fluffy recyclaten  (zoals geshredde folies en vezels) laten zich zeer moeilijk voeden in een extruder. Met de in dit project aangekochte crammer feeder kan dit echter wel. We bespreken onze leerervaringen en ook resultaat analyse aan de hand van SEM beelden.

Deze resultaten vloeiden voort uit de EFRO-projecten ‘Circularity in & with New Materials’ en ‘Ongelimiteerde Recyclage’, met steun van: