Kortrijkse machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

In Kortrijk openen op 13 juni de applicatielabs ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest hun deuren. 

West-Vlaanderen en vooral het zuiden van de provincie buigt op een sterk industrieel ecosysteem. Om het potentieel van deze maakbedrijven ook in de toekomst optimaal te benutten, is digitale innovatie en integratie van nieuwe technologieën essentieel.

De drie labs van de UGent, Howest en Sirris bundelen samen met twee recent geopende innovatielabs van de KU Leuven in Brugge de expertise rond Industrie 4.0 en helpen het toekomstpad van de maakindustrie in deze regio te effenen. Productiebedrijven kunnen in deze labs terecht om hun productiemethodes slimmer en flexibeler te maken met behulp van  digitalisering en automatisatie.

Op de Campus Kortrijk van Universiteit Gent resulteerde de samenwerking met Sirris tot twee applicatielabs:

Smart Assembly & Production Lab
“Dit lab creëert een testomgeving waar maakbedrijven kunnen experimenteren met innovatieve technologieën om operatoren bij hun taken, zoals assemblage, te ondersteunen”, vertelt Program Manager Bart Verlinden van Sirris. “Samengevat analyseren we hoe robots en mensen met een optimale taakverdeling veilig kunnen samenwerken.”

Smart Production Organisation Lab
“In dit applicatielab, uitgerust met een 180 graden videowall en een interactieve meeting tafel, verbeteren we bestaande productiesystemen door de creatie van een exacte virtuele replica”, aldus prof. Johannes Cottyn van UGent. “Door simulaties voorspellen we mogelijke operationele verbeteringen van het productiesysteem.”

Augmented & Virtual Reality Technologielab
Het technologielab van Howest focust op implementatie van Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en game engine functionaliteiten als industriële toepassingen bij maakbedrijven. “AR kan ingeschakeld worden voor interne communicatie of als ondersteuning van operatoren tijdens het productieproces. Met VR kan je opleidingen op maat van de medewerker aanbieden zonder de productielijn te beïnvloeden. AR en gametechnologie schakelen we ook in voor real time data visualisatie”, somt Steven Van Luchene XR Lab Manager van Howest op.

Foto's