GEZOCHT: zorgorganisaties voor de samenwerking met voedingsbedrijven

Heeft u als zorgorganisatie nood aan gepersonaliseerde voedingsproducten voor patiënten met een chronische spieraandoening of longziekte?

De partners van het PROOF-project roepen zorgorganisaties en voedingsbedrijven op om samen gepersonaliseerde voeding te ontwikkelen voor mensen met een zorgnood.

WELKE (ZORG)UITDAGINGEN WILLEN WE AANPAKKEN?
 • Chronische spieraandoeningen (Sarcopenie) kunnen worden voorkomen en behandeld door eiwitinname te optimaliseren. Dat kan door bestaande recepturen aan te passen of door nieuwe voedingsproducten te ontwikkelen die hier op inspelen.
 • Patiënten met een chronische longziekte (COPD) kunnen last hebben van kortademigheid, vermoeidheid, slikstoornissen en snelle verzadiging. Dit kan de voedselinname belemmeren en leiden tot ongewenst gewichtsverlies.
Vanuit deze uitdagingen starten de partners van PROOF twee innovatietrajecten op rond gepersonaliseerde voeding. Dit zijn aparte trajecten, maar misschien helpt uw zorginstelling wel mee aan de ontwikkeling van innovatieve producten die antwoorden bieden op één of beide zorgvragen.
 
HOE WILLEN WE DIT REALISEREN?

Op basis van geïntegreerde informatie over de patiënt (ziekteprofiel, voedings- en beweegpatroon, smaakprofiel en psychosociale factoren) willen we gepersonaliseerde voedingsoplossingen ontwikkelen en implementeren. Dankzij de inzichten van zorgvragers en zorgverleners, koppelen we de zorgvraag van patiënten aan op maat gesneden voedingsadviezen en/of voedingsproducten. 

We zoeken zorgactoren en bedrijven die met kennisinstellingen willen samenwerken om gepersonaliseerde voeding te ontwikkelen voor mensen met een chronische longziekte of spieraandoening. We houden rekening met:

 • de gewenste organoleptiek (geur, uitzicht, smaak en textuur);
 • de optimale portiegrootte  en nutritionele samenstelling van de maaltijden;
 • de geschiktheid van het product voor regeneratie; 
 • de inzetbaarheid van de ontwikkelde producten in de zorg.

Zorgorganisaties die samenwerken met voedingsbedrijven, kunnen input geven over de eisen waaraan de ontwikkelde voeding moet voldoen. Zorgactoren spelen een belangrijke rol bij het testen van de ontwikkelde producten. Samen met voedingsbedrijven kan worden nagedacht over het informeren en sensibiliseren van de doelgroep over het belang van de combinatie van correcte voeding en beweging.

VOOR WIE IS DEZE OPROEP BEDOELD?

Zorgorganisaties  die:

 • Hun expertise over sarcopenie of COPD inzetten om een voedingsoplossing verder vorm te geven.
 • Bereid zijn de ontwikkelde voedingsoplossing in de praktijk te testen.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VOOR UW ORGANISATIE?
 • U helpt bij de preventie van chronische aandoeningen en verbetert de levenskwaliteit van personen met chronische zorgvraag.
 • U ontwikkelt innovatieve producten die inspelen op de vraag van een grote groep zorgvragers.
 • U werkt samen met voedingsbedrijven, waardoor u mee bepaald wat de nieuwe producten zullen zijn.  
 • Geselecteerde projecten maken aanspraak op een subsidie van 40% op de gemaakte personeelskosten.
 • U ontvangt een subsidie van 16,5% voor andere onkosten gemaakt voor het project.
HOE ZIET ONS STAPPENPLAN ER UIT?

 MEER INFORMATIE

We beantwoorden graag al uw vragen tijdens een verkennend gesprek aan de telefoon of via e-mail. U kunt ook uw contactgegevens achterlaten via het formulier onderaan deze pagina. Dit eerste contact is uiteraard volledig vrijblijvend.
 
Brian Desplinter
Projectcoördinator PROOF
Fabrieken voor de Toekomst
T +32 51 75 02 43
M +32 472 18 89 17
brian.desplinter@pomwvl.be

PROOF staat voor Platform for Research Oriented towards persOnalised Food.

In dit project [link] bundelen Vlaamse en Nederlands partners hun krachten om werk te maken van gepersonaliseerde voeding.

Het PROOF-project krijgt financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het Interreg Vlaanderen-Nederland-programma. De Provincie Limburg (NL), het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (NL) en Provincie West-Vlaanderen (BE) cofinancieren dit project.

 

GEINTERESSEERD?

Interesse om samen te werken met voedingsbedrijven om gepersonaliseerde voeding te ontwikkelen? Laat je contactgegevens hier achter en wij nemen contact met u op.

Heeft u reeds ervaring met dergelijke uitdagingen? Geef hier aan wat uw inbreng zou kunnen zijn in deze cocreatietrajecten.