Fabriek voor de Toekomst Voeding

Ondernemen met smaak 

De voorbije decennia vond de voedingsindustrie de juiste voedingsbodem in West-Vlaanderen om uit te groeien tot een cluster met mondiale uitstraling.  Met een directe tewerkstelling van ruim 16.000 werknemers, in zo’n 900 verschillende bedrijven, is deze sector de op één na belangrijkste van West-Vlaanderen. Bovendien betreft het hier in hoofdzaak kmo’s.

Kenmerkend voor de sector is het brede aanbod van kwaliteitsvolle voedingsproducten en de vele, vaak uiteenlopende, markten die wereldwijd aangeboord worden. Voedingsbedrijven leggen zich met succes toe op de B2B-markt of begeven zich rechtstreeks op de consumentenmarkt.

De West-Vlaamse voedingsindustrie onderscheidt zich van andere regio’s door een hoge specialisatie  in de verwerking van diepvriesgroenten en -aardappelen. Door de ligging aan de Noordzee is er ook een significante visverwerkende industrie. De subsector met de grootste werkgelegenheid in onze provincie is de vleesverwerkende industrie.

Product & proces
Onderzoek & testen
Internationalisering

Binnen het samenwerkingsverband van de Fabriek voor de Toekomst Voeding bundelen alle partners de krachten om hun dienstverlening in West-Vlaanderen uit te bouwen. Op die manier ondersteunen we maximaal de West-Vlaamse voedingsbedrijven.

Wij helpen u graag verder met:

  • U toe te leiden naar de meest geschikte partners om te innoveren in uw product of proces.
  • Mee te zoeken naar oplossingen in uw zoektocht naar goed opgeleide en gemotiveerde  werknemers.
  • Jongeren warm te maken om te kiezen voor een job in de lokale voedingsindustrie.
  • Het in contact brengen met wereldwijde innovaties en trends in de voeding en gelinkte sectoren.

Bedrijven kunnen steun aanvragen voor promotieacties voor de export van verse groenten en fruit naar nieuwe markten via de vzw Flanders Vegetables Board waarvan de POM West-Vlaanderen het secretariaat waarneemt. 

Huis van de Voeding

Het Huis van de Voeding, uitvalsbasis voor de Fabriek voor de Toekomst Voeding, bevindt zich in het kloppend hart van de voedingsindustrie. Bedrijven, onderwijs­- en onderzoeksinstellingen en overheid nemen samen verschillende initiatieven om
de voedingsindustrie verder te laten groeien.

Na de recente investeringen is het centrum uitgegroeid tot dé ontmoetingsplaats voor de Vlaamse voedingsindustrie. Voedingsbedrijven en kennisinstellingen kunnen er optimaal gebruik maken van de aanwezige infrastructuur en faciliteiten.

  • Sensorisch labo:  focust op het uitvoeren van sensorisch onderzoek (receptuurontwikkeling, smaaktesten, …) in samenwerking met de juiste partner.
  •  Oefenkeuken:  staat ter beschikking voor workshops en product­ontwikkeling en heeft negen verplaatsbare en in hoogte verstelbare kookeilanden.
  •  Opleidingsatelier voeding:  biedt kwalitatieve opleidingen aan werknemers en werk­zoekenden aan voor functies in voedingsbedrijven zoals ver­­­pakkingsoperator, procesoperator of onder­houdstechnicus. 
  •  Foodlab:  geeft eerstelijnsadvies en stelt laboruimte ter beschikking aan kmo’s voor optimalisatie van recepturen, houd­baarheid van producten of etikettering.
  •  Joblabo Voeding:  een interactief doe- en belevingscentrum waar jongeren en werkzoekenden in contact komen met de verschillende functies en jobopportuniteiten in de voedingsindustrie. 

Huis van de Voeding
Spanjestraat 141 bus 1, B-8800 Roeselare

Projecten Fabriek voor de Toekomst Voeding:

Blader online in de folders van de Fabrieken voor de Toekomst.

 

 

Folder Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen Folder Fabriek voor de Toekomst Voeding Folder Fabriek voor de Toekomst Blue Energy Folder Fabrieken voor de Toekomst Machinebouw en Mechatronica Folder Fabriek voor de Toekomst Zorgeconomie

Nieuwe Materialen

Voeding

Blue Energy

Machinebouw &
Mechatronica

Zorgeconomie