Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen

Grondstof voor verandering

De textiel- en kunststofverwerkende industrie is stevig verankerd in West-Vlaanderen. De streek rond de Leie was de bakermat van een van de eerste wereldwijde industrieën. De nijverheid rond vlas en linnen (of textiel) bracht er eeuwenlang welvaart.

Toen halfweg de 20e eeuw de synthetische vezel en kunststoffen hun intrede deden, begon de sector aan een nieuwe opmars. Op vandaag blinkt de sector Nieuwe Materialen nog altijd uit in de ontwikkeling van innovatieve producten en behoren veel van de bedrijven tot de absolute wereldtop. Met slimme oplossingen in textiel, kunststof of composiet bieden deze bedrijven antwoord op complexe noden en zetten ze in op duurzaamheid.

Product & proces
Onderzoek & testen
Internationalisering

Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen heeft als doel de innovatiekracht van onze ondernemingen te versterken en levert een essentiële bijdrage tot de ontwikkeling van nieuwe materialen en producten.

We helpen u graag verder met vragen rond:

  • Het gebruik van bio-afbreekbare, bio-gebaseerde en/of recycleerbare materialen.
  • Circulaire economie en bijhorende businessmodellen.
  • Procesoptimalisatie.
  • Innovatieve samenwerkingen in binnen- en buitenland.
  • Industry 4.0, human capital, e-commerce, augmented reality…

We stimuleren de sector om via productontwikkeling en nieuwe materiaaleigenschappen uiteenlopende maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Dit doen we via ons aanbod aan testfaciliteiten, ons breed netwerk van kennispartners, de samenwerking met multidisciplinaire kenniscentra en een uitgebalanceerd opleidingsaanbod. En dit in nauwe samenwerking met de verschillende sectorfederaties.

Projecten Fabrieken voor de Toekomst Nieuwe Materialen: 

Bekijk hier onze folder 'Experten in ongelimiteerde recyclage':

Circular Materials Center

Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen heeft als uitvalsbasis het Circular Materials Center (CMC) in Kortrijk. Het Circular Materials Center integreert het vroegere Vlaams Kunststoffencentrum (VKC) met een nieuwe innovatiehal, een uitgebreid opleidingscentrum en een mooi aanbod aan vergader- en eventfaciliteiten. Het Circular Materials Center is hét onderzoeks- en opleidingscentrum voor de kunststoffen- en textielsector. Het heeft als doel om bedrijven te ondersteunen en te stimuleren om circulair te ondernemen door hen toegang te geven tot expertise, machines en opleiding in het Circular Materials Center. Hiervoor bundelen we de krachten in een partnership tussen kennis- en opleidingspartners, sector- en werkgeversorganisaties, en vooral vele bedrijven.

Etienne Sabbelaan 49
B-8500 Kortrijk
 

Blader online in de folders van de Fabrieken voor de Toekomst.

 

Folder Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen Folder Fabriek voor de Toekomst Voeding Folder Fabriek voor de Toekomst Blue Energy Folder Fabrieken voor de Toekomst Machinebouw en Mechatronica Folder Fabriek voor de Toekomst Zorgeconomie

Nieuwe Materialen

Voeding

Blue Energy

Machinebouw &
Mechatronica

Zorgeconomie