Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen

Grondstof voor verandering

De textiel- en kunststofverwerkende industrie is stevig verankerd in West-Vlaanderen. De streek rond de Leie was de bakermat van een van de eerste wereldwijde industrieën. De nijverheid rond vlas en linnen (of textiel) bracht er eeuwenlang welvaart.

Toen halfweg de 20e eeuw de synthetische vezel en kunststoffen hun intrede deden, begon de sector aan een nieuwe opmars. Op vandaag blinkt de sector Nieuwe Materialen nog altijd uit in de ontwikkeling van innovatieve producten en behoren veel van de bedrijven tot de absolute wereldtop. Met slimme oplossingen in textiel, kunststof of composiet bieden deze bedrijven antwoord op complexe noden en zetten ze in op duurzaamheid.

Product & proces
Onderzoek & testen
Internationalisering

Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen heeft als doel de innovatiekracht van onze ondernemingen te versterken en levert een essentiële bijdrage tot de ontwikkeling van nieuwe materialen en producten.

We helpen u graag verder met vragen rond:

  • Het gebruik van bio-afbreekbare, bio-gebaseerde en/of recycleerbare materialen.
  • Circulaire economie en bijhorende businessmodellen.
  • Procesoptimalisatie.
  • Innovatieve samenwerkingen in binnen- en buitenland.
  • Industry 4.0, human capital, e-commerce, augmented reality…

We stimuleren de sector om via productontwikkeling en nieuwe materiaaleigenschappen uiteenlopende maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Dit doen we via ons aanbod aan testfaciliteiten, ons breed netwerk van kennispartners, de samenwerking met multidisciplinaire kenniscentra en een uitgebalanceerd opleidingsaanbod. En dit in nauwe samenwerking met de verschillende sectorfederaties.

Project Fabrieken voor de Toekomst Nieuwe Materialen: 

Bekijk hier onze folder 'Experten in ongelimiteerde recyclage':

Vlaams kunststofcentrum

Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen heeft als uitvalsbasis het Vlaams kunststofcentrum (VKC) in Kortrijk. VKC is de kennishub voor kunststof en textiel. 
De verschillende partnerorganisaties verzorgen er een ruim aanbod aan test­faciliteiten, advies en opleidingen om bedrijven te versterken in hun activiteiten rond onderzoek en ontwikkeling. Hightech infrastructuur (zoals extrusie- en spinlijn Spinmaster) en topexpertise staan open voor bedrijven, starters, werknemers en studenten uit alle sectoren.

Etienne Sabbelaan 49
B-8500 Kortrijk
 

Blader online in de folders van de Fabrieken voor de Toekomst.

 

Folder Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen Folder Fabriek voor de Toekomst Voeding Folder Fabriek voor de Toekomst Blue Energy Folder Fabrieken voor de Toekomst Machinebouw en Mechatronica Folder Fabriek voor de Toekomst Zorgeconomie

Nieuwe Materialen

Voeding

Blue Energy

Machinebouw &
Mechatronica

Zorgeconomie