EERSTE GLOEDNIEUWE MACHINEBOUW & MECHATRONICALABS VOOR MAAKBEDRIJVEN IN WEST-VLAANDEREN GEOPEND OP KU LEUVEN CAMPUS BRUGGE.

In mei en juni openen POM West-Vlaanderen, TUA West en kennispartners KU Leuven Campus Brugge, Universiteit Gent Campus Kortrijk, Sirris en Howest vijf Machinebouw & Mechatronicalabs waar bedrijven nieuwe technologieën rond industrie 4.0 kunnen uittesten. Op 23 mei beten de innovatielabs ‘The Ultimate Machine’ en ‘The Ultimate Factory’ van KU Leuven Campus Brugge alvast de spits af.

De overgang naar industrie 4.0 is een grote uitdaging en leidt tot efficiëntere productietechnieken, slimme producten en nieuwe businessmodellen. Om West-Vlaamse maakbedrijven futureproof te maken is de integratie van nieuwe technologieën en digitale innovaties zoals bijvoorbeeld augmented & virtual reality, collaboratieve robots, big data of Internet of Things noodzakelijk. 

De eerste twee labs van KU Leuven Campus Brugge in samenwerking met Sirris openden op 23 mei feestelijk hun deuren. Het innovatielab ‘The Ultimate Machine’ creëert moderne machines die in staat zijn om zelf te detecteren of ze nog correct functioneren en indien nodig sturen ze bij, starten ze opnieuw op of sluiten ze zichzelf af. Het tweede innovatielab ‘The Ultimate Factory’ gaat nog een stapje verder. Deze 'Factory' bundelt verschillende 'Ultimate Machines' die onderling in verbinding staan met elkaar en door toevoegen van lokale intelligentie binnen een Industrie 4.0-omgeving verbetert de efficiëntie, nauwkeurigheid en flexibiliteit van het productieproces.

Op donderdag 13 juni staan in Kortrijk de openingen van de drie andere Machinebouw- & Mechatronicalabs op het programma. Dan openen het technologielab Augmented & Virtual Reality en de applicatielabs Smart Assembly & Production en Smart Production Organisation hun deuren. Schrijf u in via deze link: www.fabriekenvoordetoekomst.be/openinglabs en wees erbij!

 

Foto's