Circular Materials Center

Het Circular Materials Center is hét onderzoeks- en opleidingscentrum voor de kunststoffen- en textielsector. Het heeft als doel om bedrijven te ondersteunen en te stimuleren om circulair te ondernemen door hen toegang te geven tot expertise, machines en opleiding in het Circular Materials Center. Hiervoor bundelen we de krachten in een partnership tussen kennis- en opleidingspartners, sector- en werkgeversorganisaties, en vooral vele bedrijven.

In een circulaire economie worden tal van strategieën toegepast om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Ze worden hersteld, hebben een hoge tweedehandswaarde, kunnen makkelijk uit elkaar gehaald worden en omgevormd worden tot nieuwe producten. De gekozen materialen zijn gerecycleerd of biogebaseerd, en zijn bij het levenseinde volledig recycleerbaar of afbreekbaar.

Het Circular Materials Center wil circulair ondernemen met nieuwe materialen stimuleren, en tegelijk een uithangbord zijn om te tonen wat deze innovatieve sector in haar mars heeft.  Het biedt ook heel wat creatieve mogelijkheden om circulaire materialen en producten te etaleren.

De inhoudelijke visie voor het Circular Materials Center steunt op drie pijlers:

  1. Onderzoek en testing
  2. Opleiding en training
  3. Meetings en events

Het Circular Materials Center integreert het vroegere Vlaams Kunststoffencentrum (VKC) met een nieuwe innovatiehal, een uitgebreid opleidingscentrum en een mooi aanbod aan vergader- en eventfaciliteiten.

Bij de aankleding en inrichting van het Circular Materials Center werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen en producten. Voor de vervaardiging van de onthaalbalie en functionele zitmeubels, voor de innovatieve vloerbekleding, voor de opvallende wandbekleding, voor de stijlvolle gordijnen, en voor de praktische zitkussens werd telkens bewust gekozen voor innovatieve producten en materialen die getuigen van een sterke circulaire visie.

 

Virtuele tour: www.circularmaterialscenter.be

 

Foto's