Circular Inspiration Day II - digitaal

15/10/2020 - Circular Materials Center, digitaal

Neem deel aan deze tweede Circular Inspiration Day online en zet als bedrijf uw eerste haalbare stap richting circulair ondernemen.

Trots presenteren we de resultaten van de eerste Circular Inspiration Day. Daar formuleerden we met deelnemers uit de textiel- en kunststofsector een aantal gemeenschappelijk uitdagingen over circulair productontwerp, circulaire materialen & optimalisatie van de productieprocessen. Dit resulteerde in een eerste reeks concrete samenwerkingen.

Ook op de tweede Circular Inspiration day dagen we u uit!  Stel bepaalde elementen in uw bedrijf of bedrijfsproces zoals productontwerp, materiaalkeuze of businessmodel in vraag. Koppel op deze manier duurzame innovatie aan uw businessinnovatie. Via een aantal ronde tafels helpen we u uw bedrijfsuitdaging op maat te formuleren. Vervolgens gaan experten van West-Vlaamse kennispartners aan de slag met de output van de circulaire tafels om zo samen met hen actief de uitdaging aan te gaan! 

PROGRAMMA  
15.45u Digitale ontvangst
16.00u Inleiding: Spectaculair Circulair in West-Vlaanderen

16.15u

Eerste reeks cocreatietrajecten: de resultaten
Drie inspirerende bedrijfscases over circulair ondernemen voorgesteld door de experten van Centexbel-VKC, Howest, KU Leuven en VIVES:

 • Traject 1 ‘ Het ontwikkelen van alternatieve productiemethodes voor spuitgietmatrijzen’ 
  Heeft u ook nood aan een snellere of duurzamere manier om matrijzen te maken? De klassieke methode waar stalen of aluminium matrijzen geproduceerd worden voor tests of kleine series, is vaak te tijdrovend. Bovendien vraagt ze gespecialiseerde tools waardoor het kostenplaatje snel hoog oploopt. Met Beologic en Stratago zoeken we  naar alternatieve materialen en productiemethodes om op een snellere manier matrijzen te maken. Hierbij houden we in eerste instantie de focus op kleine serie producten.
   
 • Traject 2 ‘Bepalen van de toelaatbare spreiding op materiaalparameters bij het verwerken van (gerecycleerde) thermoplastische kunststoffen via spuitgieten of extrusie’  
  Kunststofgranulaat en zeker recyclaatstromen (granulaten) hebben sterk variërende vloeieigenschappen. Op die manier kan de performantie van het geproduceerde product sterk verschillen, zowel in het product zelf als over een productenreeks heen. In plaats van veel metingen te registreren via een capillaire reometer voor beperkte volumes pakken  we het hier, samen met Vanheede en Paneltim, anders aan. Door grotere volumes te meten met een geïnstrumenteerde compoundeerlijn, kan veel meer informatie over de spreiding van vloeieigenschappen verkregen worden.
   
 • Traject 3:  ‘Compacteren van moeilijk doseerbare materialen‘
  Compacteren van moeilijk doseerbare materialen: heeft uw bedrijf net zoals Copaco, Deceuninck, moeilijk doseerbaar productieafval? Ontdek hoe u deze materialen opnieuw kunt inzetten in uw bedrijf.  Vezelvormige of lichte materialen zijn vaak moeilijk te doseren in hun huidige vorm. Brugvorming en ongelijkmatig dosering zijn de belangrijke uitdagingen. Binnen dit traject compacteren we deze moeilijk te doseren materialen tot een pelletvorm die terug inzetbaar is in kunststofverwerkingsprocessen.
17.00 Pauze
17.15u

Circulaire tafels 
Sluit aan bij een topic naar uw keuze. Klik op het onderwerp voor meer informatie. 

Circulair productontwerp 

 Circulaire materialen

 Optimalisatie productieprocessen 

Voor wie?

Bedrijfsleiders, R&D managers, productmanagers, aankoopmanagers van: 

 • bedrijven met kunststof- en/of textielproducten in hun gamma 
 • producenten van kunststof- en/of textielproducten en hun toeleveranciers 
 • recyclagebedrijven

Partners 

 

Praktische informatie

Datum en Tijdstip

Donderdag 15 oktober 2020 - 15:45

Locatie

online

Inschrijven

Onze privacyverklaring vindt u terug op de website. Heeft u vragen m.b.t. uw gegevensverwerking? Contacteer ons via dpo@pomwvl.be.

Door in te schrijven gaat u akkoord dat uw gegevens worden bewaard en gebruikt door Fabrieken voor de Toekomst en de Partners binnen deze activiteit om de inschrijving op een goede manier te verwerken.