AVENIRS

Bewust genieten bij uw ambachtelijke bakker  

 

Uw ambachtelijke bakker geeft elke dag én nacht het beste van zichzelf. Dat doet hij voor u. Hij zorgt voor uw kraakvers brood, uw knapperig tussendoortje, uw taartje bij de koffie… Ook als u bewust zoekt naar producten met minder suikers of meer vezels staat uw bakker om de hoek met een glimlach voor u klaar. De ambachtelijke bakker terug op uw boodschappenlijstje plaatsen met nutritioneel vernieuwende producten, dat is het engagement van het project AVENIRS. Het gamma is te herkennen aan het het merk Da mag!.

Innovatie in een ambachtelijk jasje

Da mag! is er door en voor bakkers en banketbakkers. Zij zorgen voor het onmisbare hoofdingrediënt van de innovatieve producten: traditioneel vakmanschap. Elke bakmeester maakt het Da mag!-assortiment in zijn eigen atelier. Dat traditioneel bakproces beschermt de individuele sterktes van elke ambachtsman. Want een product dat u bij de bakker koopt, is een uniek product.

Getest... En goedgekeurd.

Een team van onderzoekers en ingenieurs van Unilasalle ontwikkelde een nieuw gamma bakkerij- en banketproducten met aandacht voor gezondheid en welzijn. Het team bestond uit experts in recepturen, voedingswaardes, productkwaliteit, marketing en communicatie op het gebied van gezonde voeding. Dankzij hen is het Da mag!-gamma nutritioneel en organoleptisch van een uitstekende kwaliteit. Het lekkers van de bakker is er voor iedereen: tiener in volle groei, senior met wisselende suikerspiegel, actieve sporter, gezin met drukke activiteitenkalender, hipster op kot… Naast de heerlijke klassieke bakkerijproducten vindt u bij uw bakker om de hoek voortaan ook Da mag!. Ambachtelijke bakcreaties met minder vet, minder suiker, meer vezels en meer eiwitten. Het gamma is goedgekeurd door een diëtist, een agrovoedingsingenieur gespecialiseerd in de graanproducten en gezondheidscatering bij Unilasalle.

Een Europees project

Het gamma ‘Da mag!’ is het resultaat van het Europees Interreg-project AVENIRS, (l’Artisanat Vecteur Européen en Nutrition Intelligente et Responsable pour la Santé; Ambachtelijk meesterschap, een (stimu)lans voor slimme en gezonde voeding). Het project helpt Franse en West-Vlaamse ambachtelijke bakkers/patissiers hun positie behouden en versterken via innovatie.

Een Frans-Belgisch partnerschap van ambachtslui, gezondheidsexperts, begeleidingsorganisaties en leveranciers:

1/ onderzoekt, werkt uit en lanceert een ambachtelijk productgamma dat inspeelt op de nieuwe consumentenverwachtingen;

2/ begeleidt ambachtelijke bakkers bij de productie en verkoop van het ontwikkelde gamma.

 

De projectpartners zijn: CMA Hauts-de-France (Lille), Syntra West (Brugge), Unilasalle (Beauvais) en POM West-Vlaanderen (Brugge). Geassocieerde partners: Lesaffre, Groupe SASA Demarle, U2P, CGMAD, Dynamique Boulangère en Bakmeesters. Met steun van het Europees fonds voor regionaal ontwikkeling.

 Dit zijn de doelstelling over de projectperiode (januari 2018 – juni 2021):

  • Creatie van 10 bakkerij-/patisserieproducten met een toegevoegde gezondheid- of welzijnswaarde.
  • Begeleiding van 80 ambachtelijke bakkers (50 in Hauts-de-France en 30 in West-Vlaanderen). In deze vorming krijgen de bakkers de nodige producttechnische en commerciële informatie mee. Aangevuld met richtlijnen rond voedselveiligheid en nutritionele waardes.

 2 culturen, 1 productgamma

Aan beide zijden van de Frans-Belgische grens zoekt iedereen naar gezond en lekker eten. Onze eettradities daarentegen, bewandelen vaak een andere route:

  • Besmeerde boterhammen vs. stokbrood
  • Eclair met chocolade topping en vanillecrème vs. chocolade topping en chocoladecrème
  • Boterkoek vs. croissant

Deze culturele verschillen maken onlosmakelijk deel uit van het project AVENIRS. Daarom krijgen de bakkers de vrijheid om hun favoriete producten naar hun hand te zetten en aan te passen naar de wensen van hun klanten. Uiteraard steeds met respect voor de nutritionele waarden van het gamma. In Frankrijk herkent u het vernieuwend lekkers aan het merk ‘Un grain de plaisir’. In Vlaanderen proeft u het merk ‘Da mag!’. 

Meer info: www.da-mag.be

 

Contact