GEZOCHT: voedingsbedrijven die antwoorden bieden op zorgvragen

Kan uw bedrijf voedingsproducten en -oplossingen ontwikkelen voor mensen met een chronische longziekte of spieraandoening?

De partners van het PROOF-project roepen (voedings)bedrijven en zorgorganisaties op om samen gepersonaliseerde voeding te ontwikkelen voor mensen met een zorgnood.

WELKE (ZORG)UITDAGINGEN WILLEN WE AANPAKKEN?
 • Chronische spieraandoeningen kunnen worden voorkomen en behandeld door eiwitinname te optimaliseren. Dat kan door bestaande recepturen aan te passen of door nieuwe voedingsproducten te ontwikkelen die hier op inspelen.
 • Patiënten met een chronische longziekte kunnen last hebben van kortademigheid, vermoeidheid, slikstoornissen en snelle verzadiging. Dit kan de voedselinname belemmeren en leiden tot ongewenst gewichtsverlies.

Vanuit deze uitdagingen starten de partners van PROOF twee innovatietrajecten op rond gepersonaliseerde voeding. Dit zijn aparte trajecten, maar misschien ontwikkelt uw voedingsbedrijf wel innovatieve producten die antwoorden bieden op beide zorgvragen.

HOE WILLEN WE DIT REALISEREN?
Op basis van geïntegreerde informatie over de patiënt (ziekteprofiel, voedings- en beweegpatroon, smaakprofiel en psychosociale factoren) willen we gepersonaliseerde voedingsoplossingen ontwikkelen en implementeren. We willen de zorgvraag van patiënten en zorgverleners koppelen aan op maat gesneden voedingsadviezen en/of voedingsproducten.
 
Concreet zoeken we bedrijven en zorgactoren die met kennisinstellingen willen samenwerken om gepersonaliseerde voeding te ontwikkelen voor mensen met een chronische longziekte of spieraandoening, rekening houdend met:
 • de gewenste organoleptiek (geur, uitzicht, smaak en textuur).
 • de optimale portiegrootte  en nutritionele samenstelling van de maaltijden.
 • de geschiktheid van het product voor regeneratie 
 • de inzetbaarheid van de ontwikkelde producten in de zorg.

 Voedingsbedrijven gaan dus in cocreatie met zorgactoren en kennisinstellingen binnen het PROOF-project producten ontwikkelen die voldoen aan deze eisen. Deze cocreatie laat ook toe dat de ontwikkelde producten kunnen worden getest door de zorginstellingen.

VOOR WIE IS DEZE OPROEP BEDOELD?

Ingrediëntenleveranciers
Fabrikanten van halffabricaten
(Voedings)bedrijven die ...

 1. maaltijdcomponenten maken
 2. kant en klare maaltijden maken 
 3. snacks produceren
 4. drankjes maken 
 5. ontbijtproducten produceren
 6. andere voedingsmiddelen maken    
HOE ZIET ONS STAPPENPLAN ER UIT?

WAT ZIJN DE VOORDELEN VOOR UW BEDRIJF?
 • U helpt bij de preventie van chronische aandoeningen en verbetert de levenskwaliteit van personen met chronische zorgvraag
 • Geselecteerde projecten maken aanspraak op een subsidie van 40% op de gemaakte personeelskosten.
 • U ontwikkelt innovatieve producten die direct inspelen op de vraag van een grote groep zorgvragers
 • U werkt samen zorgactoren, waardoor u rechtstreekse contacten krijgt met “toekomstige klanten”.
MEER INFORMATIE?
Ik beantwoord graag al uw vragen tijdens een verkennend gesprek aan de telefoon of via e-mail. U kunt ook uw contactgegevens achterlaten via het formulier onderaan deze pagina. Dit eerste contact is uiteraard volledig vrijblijvend.
 
Brian Desplinter
Projectcoördinator PROOF
Fabrieken voor de Toekomst
T +32 51 75 02 43
M +32 472 18 89 17
E brian.desplinter@pomwvl.be 

PROOF staat voor Platform for Research Oriented towards persOnalised Food.

In dit project [link] bundelen Vlaamse en Nederlands partners hun krachten om werk te maken van gepersonaliseerde voeding.

Met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en:

GEINTERESSEERD?

Interesse om samen te werken met zorgorganisaties om gepersonaliseerde voeding te ontwikkelen? Laat je contactgegevens hier achter en wij nemen contact met u op.

Heeft u reeds ervaring met dergelijke uitdagingen? Geef hier aan wat jouw inbreng zou kunnen zijn in deze cocreatietrajecten.