Quick Wins Blue Energy gerealiseerd

In 2015 lanceerde de Fabriek voor de Toekomst Blue Energy, op initiatief van de POM West-Vlaanderen, een oproep voor korte en praktijkgerichte projecten in de sector van de offshore wind en golf- en getijdenenergie, de Quick Wins. Het doel was samenwerking tussen bedrijven te stimuleren met het oog op innovatieve ontwikkeling van producten, technologieën en diensten. Per project werd 25.000 euro steun voorzien. De twee goedgekeurde projecten, van nCentric en Laminaria, zijn inmiddels succesvol beëindigd.

Met het Quick-Winproject onderstreept NCentric (Brugge), in samenwerking met MHI Vestas, zijn ambitie om dé offshore telecomoperator te worden. nCentric heeft zijn “Nova Node”, een offshore zend- en ontvangststation, geïnstalleerd op een van de Belgische Vestas-turbines in de Noordzee. Via deze node kan een stabiel, snel, veilig en gemaasd draadloos internet opgezet worden. Met internationale referenties in oil & gas en de baggersector wil Ncentric nu ook de Europese markt voor offshore wind veroveren. Een eerste referentie in de thuismarkt is mede dankzij deze Quick Win een feit. "De Quick-Winsubsidie stelde ons in staat om, in samenwerking met een aantal zeer gekende namen uit de industrie, een uniek telecommunicatieproject in de Belgische windmolenparken uit te werken”, vertelt Mitch De Geest, CEO van nCentric. "De voordelen van onze oplossing werden snel opgepikt door andere Europese windmolenparken waardoor er zich momenteel diverse groeiopportuniteiten aanbieden.”

In de tweede Quick Win ontwikkelden Laminaria (Oostende) en Multitech een innovatieve diepwaterankerkoppeling, een koppeling tussen een bodemanker en het drijvende golfenergietoestel, een beetje zoals een aanhangwagen op een trekhaak. “Dankzij het Quick-Winproject konden we een veilige en betrouwbare koppeling ontwerpen die de installatie en onderhoudskost voor onze toestellen drastisch reduceert”, vertelt Steven Nauwelaerts, CEO van Laminaria. "Deze koppeling kan ook toegepast worden in andere maritieme toepassingen en kan eenvoudig losgekoppeld worden voor bv. onderhoud. Via een stapsgewijze ontwikkeling met o.a. 3D-geprinte schaalmodellen hebben we dit idee opgeschaald tot een vermarktbaar product.”

"Met deze Quick Wins wilden we samenwerking tussen bedrijven uit de veelbelovende blue energysector stimuleren met het oog op innovatie”, aldus Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen. "Deze twee Quick Wins zijn mooie illustraties van het vernieuwend karakter en het potentieel voor West-Vlaamse kmo’s in de internationale offshore-industrie."

 

Contact