Koken met zeewier

Canapés met zeewierboter

Ingrediënten:

  • sneetjes brood
  • hoeveboter
  • citroensap
  • garnalen
  • platte kaas (of smeuïge geitenkaas)
  • zeezout, peper
  • zeewieren naar keuze

Roer de boter tot crème. Voeg het fijngehakte zeewier toe, samen met de garnalen, citroensap naar smaak, platte kaas en breng op smaak met peper en zout. Smeer de boter op de sneetjes brood en dien op met een schijfje citroen.

Neptunussalade

Ingrediënten:

  • 40 g zeewier
  • 1 à 2 avocado’s
  • 2 tomaten
  • Radijsjes
  • Komkommer
  • fijngesneden paprika
  • stukjes mango
  • 1 koffielepel mierikswortel
  • Citroensap
  • 1 soeplepel ciderazijn
  • 2 soeplepels sojasaus
  • Olijfolie
  • tuinkruiden

Snijd de groenten voor de salade fijn. Indien u gedroogd zeewier gebruikt, laat u deze even zacht worden in water. Ingezouten zeewier afspoelen. Het zeewier fijnhakken en toevoegen aan de salade. Voor de vinaigrette: meng de sojasaus, azijn, olijfolie en citroensap, breng op smaak met peper en zout. Meng alles goed door elkaar. Afwerken met wat tuinkruiden. Je kan de salade afwerken tot een maaltijdsalade door er reepjes gerookte zal en gekookte, afgekoelde pasta aan toe te voegen.

Japanese Dashi

Dashi, een klassieke Japanse bouillin, staat bekend om een diepe umamimaak. Plantaardige ingrediënten zoals zeewier, miso en shoyu hebben zo’n diepe smaak en de echte traditionele dashi wordt dan ook gemaakt met kombu.

Voor 2 personen:

Ingrediënten:

  • Sesamolie
  • 1 ui, gepeld en grof gehakt
  • 2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
  • 1,5 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 wortel, gewassen en in blokjes gesneden
  • 1l water
  • 25g gedroogde shiitakes
  • 10g gedroogde kombu
  • 2el donkere miso
  • 1,5 el mirin
  • 0,5 el shoyu of tamari

Verhit een laagje sesamolie in een pan en fruit hierin de stukken ui in ongeveer 5 minuten goudbruin. Voeg vervolgens gember, knoflook en wortel toe. Bak dit ongeveer 5 minuten. Voeg 1 liter water en de shiitakes toe en laat dit ongeveer 30 minuten op een laag vuurtje zachtjes koken met de deksel half op de pan. Voeg na 30 minuten de kombu toe en laat nogmaals 30 minuten op laag vuur koken.

Zet het vuur uit. Verwijder de kombu. Mix een paar eetlepels hete soep met de miso. Voeg dit papje aan de soep toe. Roer nu de mirin door de bouillon en een klein scheutje shoyu of tamari. (voeg toe met kleine beetjes en proef goed!). Roer goed door en laat even staan, zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken en de soep wat kan afkoelen.

Zeef de soep en vang de bouilon op. Laat de groente en kruiden uitlekken en knijp goed uit, zodat al het vocht wordt opgevangen. Nu heb je dashi, een basisbouillon. Deze bouillon is fantastisch om zo te eten als lichte maaltijd of als tussendoortje. Lekker warm of koud en geweldig voor een extra kick rond een uur of vier met wat wakame. Je kunt hier ook een maaltijdsoep van maken door de bouillon te serveren met de wortel en shiitakes waarin hij gekookt heeft en er meer soorten groenten, wakame en/of noedels aan toe te voegen. Lekker met gestoofde prei, bosuitjes, geroosterde tofublokjes, geroosterde cashewnoten en sesamzaadjes. Je kunt deze bouillon ook als basis voor sauzen en dressings gebruiken.

Kookboeken

Meer recepten met zeewier vind je terug in het boek “Groente uit zee”. U kunt dit boek bestellen via deze link.”

(auteurs: Lisette Kreischer, Marcel Schuttelaar en Stichting Noordzeeboerderij)

Of in het boek “Zeewier, de toekomst”. U kunt dit boek bestellen via deze link.”

(auteur: Nancy Popieul)

 

Vlaams Zeewierplatform

Het zeewierplatform is een cross-sectoraal initiatief van de Fabrieken van de Toekomst en heeft als doel om korte-keten zeewier(producten) in Vlaanderen te realiseren op korte termijn. Daartoe verenigt het platform alle Vlaamse actoren over de volledige waardenketen van zeewier, zodat op een efficiënte en gecoördineerde manier barrières m.b.t. de kweek, verwerking en vermarkting van zeewier aangepakt kunnen worden, cross-sectorale en publiek-private samenwerkingsverbanden gefaciliteerd worden en informatie m.b.t. het potentieel van lokaal zeewier doorstroomt naar het industrieel en KMO-weefsel. Bekijk de interventielogica, met doelstellingen en acties van het zeewierplatform, in de bijlage onderaan. Meer info

Meer info project Seaconomy