Maak kennis met het Foodlab

Wat kan het Foodlab voor uw voedingsproduct- of proces betekenen?

Bent u op zoek naar geschikte apparatuur voor productontwikkeling en kwaliteitscontrole? Dan bent u bij het Foodlab in het Huis van de Voeding aan het juiste adres. Ons lab is uitgerust met analysetoestellen, bereidings- en bewaringsapparatuur die uw voedingsproduct kunnen optimaliseren. 

Zet uw eerste stappen naar productontwikkeling of groei verder in de kwaliteitscontrole van uw voedingsproduct. Tijdens zes praktijksessies krijgt u meer inzicht in welke analyses er bestaan en leert u de resultaten te gebruiken om uw product of proces te verbeteren. Elke sessie behandelt een ander thema en is een combinatie van informatie en praktijk. U kunt inschrijven per sessie en het is mogelijk om een eigen staal mee te brengen om samen te analyseren!

Uw voordelen: 

  • Test het toestel eerst vooraleer u zelf overgaat tot een dure investering. 
  • Praktisch & deskundig advies: krijg persoonlijk begeleiding bij het interpreteren van de analyseresultaten. 

Programma

8/11/2018 Wateractiviteit en vochtgehalte Theoretische toelichting van het belang van vochtbepaling en wateractiviteit, gekoppeld aan het analyseren van verschillende voedingsproducten. 
6/12/2018 Textuur en viscositeit van voedingsproducten In deze sessie gebruiken we een textuuranalysetoestel om op een objectieve manier het 'mondgevoel' van verschillende voedingsproducten te meten en te interpreteren. In een tweede deel wordt gewerkt met het hellend vlak om de stroperigheid te meten van vloeistoffen of sauzen.
17/1/2019 Brix, zuurtegraad en kleur Hoe bepaalt u objectief de kleur van voedingsmiddelen en wat is het belang daarvan? Wat is de Brix-waarde? Waarvoor staat dit en voor welke voedingsmiddelen is dit een interessante bepaling? Zuurtegraad van voedingsmiddelen, het belang en hoe te bepalen.
14/2/2019 Alcoholpercentage bepaling Kom te weten hoe u op een snelle manier het alcoholpercentage van dranken* kunt meten, met een nauwkeurigheid van 0,5% alcohol/volume. Niet geschikt voor dranken met een beperkt alcoholpercentage (minder dan 1,2%).*bijvoorbeeld wijn, bier, champagne, likeur en andere alcohol houdende producten (vb. advocaat)
14/3/2019 Houdbaarheidsbepaling van voedingsproducten Het belang van de houdbaarheidsbepaling lijkt voor de hand liggend, maar wordt hier uitvoerig besproken. Afhankelijk van het type voedingsproduct worden er andere analyses uitgevoerd. 
4/4/2019 Nut van temperatuursregistraties In deze sessie wordt het gebruik van verschillende meetapparatuur uitgelegd die de temperatuur van uw product en of proces kunnen meten en registreren. Daarbij wordt er ingegaan op de meerwaarde van temperatuursregistratie bij het borgen van de kwaliteitsgarantie of de koude keten. 

Praktisch

  • Kostprijs: 50 euro per sessie (vrijgesteld van BTW)
  • Uren: 16.00u - 18.00u in het Foodlab van het Huis van de Voeding
  • Snel inschrijven is de boodschap want het aantal deelnemers per sessie is beperkt.

De sessies worden georganiseerd in samenwerking met Vives Hogeschool en Alimento. Alimento kan instaan voor een tussenkomst van 34 euro per sessie (twee lesuren) voor werknemers uit paritaire comité 118 en 220. In verband met BEV: Kijk op www.alimento.be/nl/betaald-educatief-verlof voor een laatste stand van zaken of mail naar bev@alimento.be.

  

Praktische informatie

Datum en Tijdstip

Donderdag 17 januari 2019 - 16:00

Locatie

Huis van de Voeding, Spanjestraat 141, 8800 Roeselare

Contact

Inschrijven
Facturatieadres
Ik schrijf me in voor volgende sessies:

Door in te schrijven gaat u akkoord dat uw gegevens worden bewaard en gebruikt door de projectpartners om de inschrijving op een goede manier te verwerken.  Door deel te nemen aan dit evenement verklaart u zich akkoord dat er beeldmateriaal van u kan genomen en verspreid worden voor publicitaire doeleinden door de projectpartners. U kan op elk moment contact opnemen met veronique.de_kinder@pomwvl.be om beeldmateriaal te laten verwijderen.