Innovatietraject: Industry 4.0 productie voor de agromechatronicasector

Dit project kadert binnen het Interreg project Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen Factory 4.0.

Er is in sneltempo veel aan het veranderen in de manier waarop we produceren: 

 • seriegroottes worden kleiner waarbij deze kleine productseries vaak veel productvarianten kennen,
 • klanten vragen maatwerk en worden veeleisender,
 • de producten, processen en machines worden alsmaar complexer
 • de leveringstermijnen vaak korter
 • ​...

Tegelijk biedt het gebruik van digitale technologieën en de toename van rekenkracht de mogelijkheid om productieprocessen op een relatief eenvoudige manier te gaan controleren en automatiseren. Het doel is een slim en flexibel productieapparaat dat antwoord weet te bieden aan de uitdagingen waar maakbedrijven op vandaag mee worden geconfronteerd.

Procesverbetermethodes zoals quick response manufacturing (QRM), single piece flow, lean management, cognitieve arbeidsondersteuning (zoals bijvoorbeeld geprojecteerde werkinstructies), slimme en flexibele productie, cobots (collaboratieve robots), automatisch geleide voertuigen (AGV’s), automatische magazijnen, industry 4.0... Het is maar een greep uit de vele nieuwe concepten en technologieën die in de productieomgeving van de toekomst aan bod komen en zo bijdragen aan een nog performanter productieapparaat resulterend in o.a. kortere orderdoorlooptijden en minder fabricagefouten.

Fabrieken voor de Toekomst en Agreon willen constructeurs van land- en tuinbouwmachines helpen hun kennis rond nieuwe productietechnologieën up-to-date te brengen. Partnerorganisatie Sirris biedt hiervoor, samen met experten uit binnen- en buitenland, per bedrijf een individueel hands-on coachingtraject aan met opleiding en advies. Dit project kadert binnen het Interreg project Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen Factory 4.0.

De waarde van dit traject is €10.000,- en is kosteloos voor KMO’s uit West-Vlaanderen.

Stap1: Analyse van de productiesystemen

Periode: April-Mei 2018, individueel op afspraak

Hoe ver sta je als bedrijf inzake industry 4.0? Waar liggen voor uw bedrijf de uitdagingen en opportuniteiten. Dit gebeurt door een expert, ter plaatse in het bedrijf. 
Het resultaat is een analyse van de huidige situatie en de opportuniteiten, opgesteld door experten op de verschillende domeinen van productieorganisatie.

Stap 2: Opleiding en masterclass

Groepssessie op 26/06/2018 - 11u00 tot 19u00 bij Sirris in Kortrijk

Uit voorgaande analyses wordt een opleidingspakket op maat van de deelnemende bedrijven samengesteld. Aan de hand van praktische demonstraties en tal van voorbeelden verwerven deelnemende  bedrijven een diepgaand inzicht in de technologische en economische meerwaarde van de nieuwste productie technologieën.
Een intensieve dag in het technologielabo waar je vragen kan stellen en ervaringen kan uitwisselen met experten uit binnen- en buitenland.

Stap 3: individueel actieplan

Periode: Juni-September 2018, individueel op afspraak

Opmaak en toelichting van een individueel groeiplan per bedrijf.
Concrete adviezen over hoe jouw productieapparaat klaar te stomen voor de toekomst.

Voorwaarden:

 • Dit traject is kosteloos voor kmo's (klik voor link naar definitie kmo) met hoofdzetel in West-Vlaanderen. (bij uitbreiding regio’s  Gent en Oudenaarde). Er zijn geen vereisten naar bedrijfsgrootte of voorkennis van slimme productiesystemen.
 • Productiebedrijven actief in de sector van land- of tuinbouwmechanisatie , bij uitbreiding maakbedrijven met eigen productie.
 • Het aantal plaatsen is beperkt tot max 15 bedrijven. De sessies zijn sterk individueel en op maat van de bedrijven.
 • Inschrijven kan tot 15/04/2018 (of tot volzet) via onderstaand webformulier. 
 • Inschrijvingen zijn pas geldig na indiening van een ondertekende de-minimis verklaring. U vindt deze hier en als bijlage onderaan deze pagina. Gelieve in te vullen en ondertekend te mailen naar Filiep.Vincent@sirris.be
 • Goede coaching kost geld. Sessies worden gevalideerd op €10.000,-.  Ingeschreven bedrijven worden daarom verwacht aan alle sessies te zullen deelnemen. Eventuele kosten ten gevolge van laattijdige annulering zullen worden aangerekend.

Praktische informatie

Datum en Tijdstip

Zondag 01 april 2018 - 00:00 tot Zondag 30 september 2018 - 00:00

Locatie

West-Vlaanderen

Bijlage

Contact

Inschrijven
bvba, cvba, nv, esv (economisch samenwerkingsverband), bo (buitenlandse onderneming), ...