Businessclub Nieuwe Materialen - 'Circulair'

Circulaire economie: ook iets voor uw bedrijf?

Naast IoT, big data en virtual reality is circulaire economie vandaag één van dé trending topics. Niet zonder reden, want het staat vast dat circulaire economie de toekomst van onze industrie zal bepalen. Materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk blijven inzetten in de economie, dat is de essentie van het circulaire model.
In haar actieplan “Closing the loop” bereidde de Europese Unie een pakket maatregelen voor. De komende maanden wordt in het Europees Parlement over een aantal wetgevende initiatieven gestemd.
Ondernemingen zullen er in de toekomst rekening mee moeten houden dat grondstoffen, producten en afvalstoffen zo goed en zo lang mogelijk moeten worden benut. Tegen 2030 70% hergebruiken en recycleren, dat is het streefdoel.
Circulair wordt dus ook in uw bedrijf een belangrijk thema!

Wie slim is, kijkt uit naar de kansen…

Het goede nieuws is dat onze industrie zeker baat kan hebben bij de evolutie naar een circulair model. Zo zou de introductie van een circulaire economie in Vlaanderen 27.000 nieuwe jobs opleveren en 2,3 miljard euro extra toegevoegde waarde creëren.
Wie slim is, kijkt dus uit naar de kansen die circulaire economie biedt voor zijn bedrijf. Heel wat ondernemingen hebben trouwens vandaag al hun business- en werkingsmodel aangepast op weg naar een circulaire economie.
Businessclub  nieuwe materialen

Antwoorden op uw vragen en inspiratie uit de praktijk

  • Welke kansen biedt het (aankomende) beleid mij?
  • Vormt de nieuwe wetgeving een bedreiging voor mijn bedrijf?
  • Waar vind ik oplossingen? 
  • Op welke manier kan ik grondstoffen hergebruiken?
  • Hoe herwaardeer ik oude producten?
  • Hoe kan ik mijn bedrijfsmodel aanpassen naar een circulair model?
  • Moet ik het design van mijn product aanpassen?
  • Waar vind ik de juiste partners?

Samen met de POM West-Vlaanderen en met Vlaanderen Circulair organiseert Voka West-Vlaanderen de komende maanden een traject waarin de verschillende aspecten van circulaire economie worden toegelicht.
De sessies worden ingevuld door experts ter zake, maar we laten ook bedrijven aan het woord over concrete en inspirerende cases.

Programma

Dinsdag 25 april 2017 - 16u00-18u00
Locatie en case Desso Dendermonde

Circulaire economie en de rol van logistiek door Mathias Fahy - www.mobius.eu
Dat logistiek een centrale plaats inneemt in het operationele model van een circulaire business; spreekt voor zich. Mathias geeft een overzicht van verschillende circulaire businessmodellen vanuit een logistiek oogpunt. Verschillende logistieke basisconcepten komen aan bod: reverse logistics, de aspecten naast transport, de logistieke “wetten” waarmee je moet rekening houden, slimme partnerships,…
Case: cradle to cradle bij Desso Erik De Bisschop - www.desso.be
Al sinds 2008 streeft Desso ernaar om tegen 2020 alle producten volgens de principes van cradle to cradle-design te vervaardigen.

Dinsdag 13 juni 2017 - 16u00-18u00
Locatie Maaklab VIVES Kortrijk

Circulaire economie en digitalisering (additive manufacturing/3D-printing) door Jan Leyssen - www.regenerativedesign.eu
Wat zijn de mogelijkheden van 3D-printing binnen circulaire economie? Evoluties en inspirerende cases in binnen- en buitenland.
Case: toepassing van 3D-printing in productie-omgevingen Lieven Malfait – www.vives.be 3D-printing groeit explosief. Bij de techniek wordt het materiaal op een additieve wijze opgebouwd. Met haar onderzoeksproject wil VIVES diverse toepassingen op basis van 3D-printing uitwerken om de industrie de mogelijkheden te laten ontdekken.

​Inschrijven doet u hier: www.voka.be/activiteiten/businessclub-nieuwe-materialen-circulair.

​Contact Voka:

Marijke Boucique - marijke.boucique@voka.be - 056 26 13 89.
 

 

 

Praktische informatie

Datum en Tijdstip

Dinsdag 25 april 2017 - 16:00

Locatie

Diverse locaties voornamelijk in West-Vlaanderen

Bijlage

Contact

Meer info en inschrijven...

KLIK HIER