×

Statusbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Verken de mogelijkheden van blockchain in de voedingsindustrie.

Oproep om deel te nemen aan de gebruikersgroep van het TETRA–project "Blockchain4SME"

Fabriek voor de Toekomst Voeding en Howest nodigen u graag uit op de gebruikersgroep "Blockchain4SME" van 30 januari in Roeselare. Het TETRA-project “Blockchain4SME”, focust op de implementatie van een blockchain om de digitale bedrijfsprocessen in onder meer de voedingsindustrie en de keten van toeleveranciers en afnemers te verbeteren, te vernieuwen, te beveiligen en data privacy in te bouwen. Het project heeft een looptijd van twee jaar.

Hoe kan u meewerken aan het onderzoek ?

Als bedrijf kan u meewerken door lid te worden van de gebruikersgroep. U zit dan op de eerste rij om het onderzoek te volgen, te sturen en om na te denken over de toepassing van de technologie in eigen bedrijf of organisatie.
We plannen minimum 4 vergaderingen per jaar en verschillende seminaries & opleidingen waaraan u gratis kan deelnemen. Drie cases werken we samen met u uit. U kan zich ook kandidaat stellen om één van de drie cases in uw bedrijf te laten uitwerken.

Momenteel investeren banken en grote bedrijven wereldwijd in deze nieuwe (internet)technologie. We bieden u de mogelijkheid om dit samen met ons te doen en zo uw concurrentiepositie te vrijwaren als de technologie wereldwijd wordt gebruikt. U investeert in uw toekomst!

Programma

13u00   |

Onthaal met koffie

13u00   |

Toelichting Blockchain en voorstelling van het onderzoeksproject ‘Blockchain 4 SME’

15u00   |

Koffiepauze

15u30   |

Brainstorm m.b.t. het uitwerken van cases in de voedingssector. Drie cases kunnen geselecteerd worden

17u30   |

Samenvatting van de brainstorm en verdere planning

18u00   |

Netwerking met een hapje en een drankje

Voor wie?
Bedrijven uit de voedingssector.

Deelnemen?
U kunt deelnemen aan dit programma door lid te worden van de gebruikersgroep van het project ‘Blockchain4SME’.De jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage bedraagt €750 (voor start-ups €300).
Er zijn geen bijkomende kosten verbonden aan het programma.

Inschrijven voor deze gebruikersgroep is echter niet meer mogelijk. Neem contact op met pieter.vancoillie@pomwvl.be voor meer info. 

Wat is een blockchain?

Een publieke blockchain is een groot, wereldwijd verspreid grootboek (of database) dat draait op miljoenen apparaten en open staat voor iedereen. Hierbij kan niet alleen informatie, maar ook waardevolle zaken als  geld, titels, akten, identiteiten en zelfs stemmen doorgestuurd worden, opgeslagen en veilig beheerd rekening houdende met de privacy. Het vertrouwen in het systeem wordt  bewerkstelligd door middel van massale samenwerking en slimme code in plaats van door machtige tussenpersonen of dure servers. Deze technologie zorgt ervoor dat een onveranderlijk, openbaar onlineregister van allerlei transacties (een ketting) bij te houden is zonder tussenkomst van een derde partij. Het netwerk van gebruikers (decentralisatie) controleert via wiskundige principes (encryptie, hashing,…) automatisch of een transactie geldig is of niet en legt de transactie vervolgens vast. De belofte van blockchain is dat veel meer zaken op die manier kunnen worden geregistreerd en dat die registers door iedereen te vertrouwen en door iedereen in te zien zijn. Men is niet verplicht om een blockchain open te stellen voor iedereen. Een private blockchain kan georganiseerd worden, bv. voor enkel de klanten of personeelsleden van een bedrijf of organisatie. De technologie kan voor een ware omwenteling zorgen in de financiële wereld , e-commerce , de overheid , de zorg , de preventieve gezondheid, de supply chain , IoT en devices , energiebedrijven  … Blockchain is de eerste technologie waar data security (cybersecurity) en data privacy zijn ingebouwd “by design”. Dit is een belangrijk gegeven gezien in mei 2018 een nieuwe Europese wet , de General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht wordt in België.

Contact en informatie: 

Kurt Callewaert
Docent Toegepaste Informatica, Computer and Cybercrime Professional bij Howest
kurt.callewaert@howest.be
www.securityandprivacy.be

 

 

Praktische informatie

Datum en Tijdstip

Dinsdag 30 januari 2018 - 13:30

Locatie

Huis van de Voeding, Spanjestraat 141, 8800 Roeselare