3D-printing in de maakindustrie

3D-printing (additive manufacturing) is razendsnel aan het evolueren van een pure prototypingtechnologie naar een volwaardige productiemethode. 3D-printing biedt mogelijkheden aan bedrijven uit o.a. de kunststoffen- voeding-, textiel-, metaal- en bouwsector om de productieprocessen efficiënter te organiseren in het bedrijf en om nieuwe producten te produceren. 

Programma (3 sessies):

Sessie 1: 'Basisprincipe van 3D-printing en de technologieën' in Vives Kortrijk

Je maakt kennis met het basisprincipe van 3D-printen en je krijgt een overzicht van de -tot nu toe- ontwikkelde technologieën. Demonstraties in het VIVES maaklab en getuigenissen verduidelijken de mogelijkheden van de technologie en maken duidelijk hoe je via additive manufacturing (AM) een rendabele business kunt creëren of onderdelen voor uw machinepark kunt printen.

 

Sessie 2: 'What's in it for me?' in Sirris-labo nabij Luik

Het Sirris-labo nabij Luik is een unieke locatie in België met ruim tien 3D-printers.

Met deze printers kunnen onderdelen in metaal, polymeer en keramiek worden gemaakt. Je kunt de verschillende technieken zien en een gamma aan geprinte stukken bekijken. Daarnaast maak je kennis met de verschillende drivers voor additive manufacturing waardoor je kan inschatten wanneer het de moeite waard is om naar 3D-printen over te schakelen. Hierdoor krijg je inzicht in de waarde die AM ook voor je bedrijf kan hebben.

 

Sessie 3: 'Van ontwerp tot product' in Raytech (Brugge) ism Sirris en Vives

Een goed product realiseren via 3D-printing vraagt een goed ontwerp dat is afgestemd op de technologie die je beoogt. De belangrijkste design guidelines en tools worden aangereikt door Vives. Het bedrijf Raytech is specialist in laserbewerking en doet aan additive manufacturing van metaal. Naast een grondige vergelijking van de meest voorkomende metaal-printtechnieken door Sirris, getuigt Raytech vanuit de praktijk: "Wat gaat er aan het printen vooraf? Wat kan fout lopen tijdens het printproces en hoe los je dit op? Wat dient na het printen nog te gebeuren vooraleer een stuk is afgewerkt?"

De opleiding is een inititatief van de Academie voor de Toekomst en SBM in samenwerking met VIVES, Sirris en Raytech.

Meer info en inschrijven: www.sbm.be

Deze opleiding bestaat uit een aantal verschillende sessies van telkens 3 uur. 18/01, 25/01 en 02/02/2018

Katholieke Hogeschool Vives Zuid
Doorniksesteenweg 145
8500 Kortrijk

Voor wie? Technici, chef onderhoud, chef productie, maakbedrijven, mechanisch ontwerpers, ...